Jeg hørte et Dire Straits-nummer i radioen i dag. Brothers In Arms. Og kom til at tænke på Jydsk Telefons store slagskib, trykknaptelefonen 76E, som var selskabets standardtelefon fra 1977, designet af Jacob Jensen og den telefon, man var nødt til at have, hvis man ville spille med i Hugospillet i Eleva2eren på TV2, fordi den havde trykknapper. Den forenede teknik og design på et sensationelt højt plan og har nu plads i den permanente udstilling på Museum of Modern Art i New York. Alle havde den. Den var også min første telefon, som jeg anskaffede, da jeg boede på kollegium og blev træt af kollegiets oldnordiske telefonsystem. Så jeg sparede sammen og blev abonnent hos Jydsk Telefon og fik mig en funklende ny rød 76E. Hold op, hvor var jeg glad for den. Lige så glad som man i dag kan være for en ny mobiltelefon. Den fulgte mig i mange år.

Men hvad i alverden har Dire Straits at gøre med den telefon?

Jo, på samme album, Brothers In Arms, som kom i 1985, findes nummeret Money For Nothing. Hvis man spiller det nummer rigtig, rigtig højt på sit stereoanlæg fra Hi-Fi Klubben, er der midt i nummeret en lyd, som får en til at kaste alt fra sig og løbe hen og skrue ned for musikken, fordi det lyder grangiveligt som lige præcis den ringetone, man har indstillet sin 76E til (der var fire).

Hold op, jeg har løbet mange gange. Men det var aldrig telefonen, der ringede.

Sådan her ser den ud i gul. Billedet er lånt fra Post & Tele Museet. Og her kan man læse om 76E.

76Egul