IMG_5308_lille

Den nye sæson er skudt i gang. Noget har haft travlt med at skyde i et stykke tid. For eksempel krokus i plænen. Skal vi klandre gartnerdrengene, der sidste år skrabede et lag jord af grunden, inden græsset blev rullet ud, for ikke at have skrabet dybt nok? Eller rullegræsleverandøren for at have rullet krokusløg med i rouladerne? Eller nyde, at nogle vækster bare overlever, hvad end man sætter i værk, så længe de er kønne at se på? Jeg har allerede valgt.

I en have, som vi bare lukkede lågen til i efteråret, er der masser at gøre. Det kan være svært at bestemme, hvad der er vigtigst at gøre først. Men man skal bare starte, så giver det på eller anden måde sig selv, og man bliver ført i retninger, der ikke var til at forudse. Jeg er ofte i tidligere haveliv gået ud for at gøre ét og er kommet ind fire timer senere og har gjort noget helt andet.

I dag bestemte jeg mig for, at havemøblerne skulle ud. Så måtte jeg først feje pladsen, hvor de skulle stå, og fjerne nedfaldne birkegrene og stykker af itublæst tagplade og beskære den visne klematis. Oven på havebænken stod toilettet, det kemiske, som var blevet tømt og vasket som noget af det sidste inden sæsonafslutning. Før det kunne sættes på plads, måtte gulvet fejes. Og SÅ kunne bord, bænk og stole bæres ud og fejes rene for spindelvæv og visne blade.

Kaffetid. Men der er ikke åbnet for vandet i haveforeningen endnu, så vi måtte have bud i Fakta for at købe vand. En efterladt rulle mariekiks og en pose skumfiduser i køkkenskabet fra sidste sæson blev storslået tilbehør.

Der var masser af oprydning, vi kunne gå i gang med. Tomatplanterne fra i fjor hang stadig triste og mugne bundet til deres pinde. Visne stængler fra sidste års blomster. Uddøde hindbærgrene. De sidste kartofler i bøtten, på størrelse med valnødder, røg i affaldssækken. De sidste porrer i jorden røg samme vej. Solsikkestammerne skulle skæres i kortere stykker til kompostbeholderen. Det var der meget rundt omkring, der skulle.

IMG_5311_lille

Nogle af os målte taget op. Der er huller i plastikpladerne, nogle kommer af ælde, nogle af storm, og det skal skiftes. Nu er der skrevet tal ned, og der skal beregnes fornødent indkøb.

IMG_5314_lille

Vi fik startet på at rydde det hjørne, hvor der er et krat af gamle hindbærbuske, som ikke får lys og plads nok til at bære frugt, og rønneskud, som hen på sommeren vælter ud over havegangen, så vi må gå sidebøjet.

IMG_5322_lille

Så skulle vi spise is og måtte have bud på tanken.

I år starter vi havevirket et helt andet sted end i fjor, og det er virkelig, virkelig rart. Sidste år skulle vi først rydde ud både inde og ude og vente på, at sneen forsvandt og frosten gik af jorden. I år kan vi med det samme starte med at gøre det, man gør i en have.

Nu er vi i gang. Jeg har nydt solens varme og kan allerede mærke, at det strammer i kinderne, at håret er filtret, og at det er akkurat lige så dejligt at være i haven som sidste år.