Jeg har aldrig været på højskole. Jeg besøgte mine to bedste veninder på deres højskoler lige efter gymnasiet. Selv var jeg i kibbutz i Israel i tre måneder. Det var før, det blev politisk ukorrekt. Jeg nåede det lige og var en glad 21-årig, der plukkede appelsiner, passede børn, drak øl ved bålet om natten, rejste til ørkenen og boede ved en palmebusk, holdt sabbat om lørdagen og var ét med kollektivtanken i kibbutzen.

24. januar 1981 drog jeg ud på min første lange rejse hjemmefra for at suge indtryk og lære andre unge at kende. Samme dato 32 år senere tog min datter på højskole med samme formål, og på søndag er jeg igen den, der tager på besøg. Jeg glæder mig! Til at se det og over, at hun synes, højskole er hundrede gange bedre, end hun havde kunnet forestille sig.

Her er Jonna og jeg ved at bage pandekager til en af de mange fester vi holdt. Det var en brun tid.

kibbutz