Der var en tv-udsendelse om hemmeligholdte familieskaber, hvor et søskendepar undersøgte kirkebøger på internettet for at få bekræftet, at de havde en ukendt bror. Det var ikke så meget det hemmeligholdte, der fik mig til at gå ad den samme vej, for der er ingen hemmeligheder i min familie. Ja, så skråsikker tør jeg være. Nej, det var mere det med de online arkivalier, der fik mig til vejre og tænke Kan man dét?

Og det kan man. Rigsarkivet har brugt oceaner af tid og midler til at indscanne over 30 millioner enkeltbilleder af arkivalier såsom protokoller, dokumenter, kirkebøger og så videre. Arkivalieronline hedder det, og kirkebøgerne finder man her. Vælg amt og sogn og bladr løs. Det er ikke alt, der er scannet, men Uggerslev sogn i Odense Amt er godt dokumenteret. Jeg kunne gå direkte i Kontraministerialbogen, gå ned til mit år og finde mig selv.

daab1

I hele den række, der vedrører det pigebarn, der blev døbt i Uggerslev Kirke den 23. august 1959, er der som ventet ingen oplysninger, jeg ikke kendte i forvejen. Jeg ved, hvor og hvornår jeg er født, jeg kender mine forældres fulde navne og fødselsdatoer og ved, hvornår de blev gift. Jeg ved, hvad præsten hed, og hvem fadderne var. Jeg ved også, at jeg var nødt til at blive døbt, da jeg kun var fem uger gammel, fordi de ellers ikke ville kunne klemme mig ned i familiedåbskjolen, som min mors ældste bror indviede i 1921. Og at jeg startede i første klasse syv år senere sammen med Susanne og Hanne, som har rækkerne ovenover mig i kirkebogen.

Der findes et billede af de efterfølgende dåbsfestligheder. Jeg tror i hvert fald, det var festligt, og at de bistre ansigtsudtryk udelukkende skyldes den skarpe sol. Terrassen vender mod syd, nemlig.

daab2

Fire år tidligere er min yngste bror noteret i kirkebogen, og jeg noterede mig, hvem der stod faddere for ham. Det vidste jeg nemlig ikke. Min ældste bror fandt jeg ikke, før jeg kom i tanker om, at han er født i et andet sogn, og så var han nem at finde, og jeg konstaterede, at far og mor har delt sol og vind lige blandt familiemedlemmer, da de valgte faddere til os.daab3

En pludselig indskydelse fik mig til at gå endnu længere tilbage i Uggerslev Sogns kirkeprotokoller, til 1926, og det her er sjovt. I øverste række er min mors data noteret. Ella Jensen. Som den nederste står Ellen. De to kom til verden med så få måneders mellemrum, at de står på den samme side i kirkebogen. Nu, 90 år senere, er de genboer. Fra hver deres lille rækkehus holder de øje med hinanden og tusser på besøg tværs over vejen. Når man når den alder, er det en gave at have en med de samme referencerammer.

Det kommer jeg næppe til at have med dem, jeg deler kirkebogsside med.