Med efterårsdagene kommer Römertopfen frem igen. Det er simreretter med gode rodfrugter og smørmørt kød, men det er også verdens bedste brød. Yngsten har spurgt længe, hvornår jeg bager det igen, og han blev så glad i dag, da han opdagede, at det var i gang. Og at det ville blive færdigt allerede i aften.

Man gør sådan her med disse ingredienser (credits til Jim Lahey):

5 dl vand
en gærklump på størrelse med en ært
2 tsk groft salt
650 g hvedemel

Opløs gæren i vandet i en skål. Bland salt og mel i. Ikke ælte, bare vende rundt, til melet er vådt.

Dæk med husholdningsfilm og lad skålen stå på køkkenbordet i 12-18 timer. Jeg lavede dejen sent torsdag aften, inden jeg gik i seng, og lod den stå til jeg kom hjem fra arbejde fredag.

Hæld dejen ud på et meldækket bord. Fold den sammen et par gange. Ikke ælte. Gør skålen ren og smør den med olie, så dejen slipper let igen. Læg dejen tilbage i skålen og lad den stå i yderligere to timer.

IMG_4634

Sæt römertopfen i blød i en times tid eller lidt mere, så den er gennemvædet. Sæt den derefter i ovnen og tænd på 250°. Efter 30-45 minutter er både ovn og topf gennemvarm. Tag den brandvarme stegeso ud og hæld med det samme dejen i den. Tsszzzt, siger det. Sæt den i ovnen med låg på og bag i 30 minutter. Tag låget af, skru ned til 230° og bag i yderligere 10-15 minutter. Tag stegesoen ud og vip brødet ud på en rist og lad det afkøle i mindst to timer. Når man er begyndt at skære af det, kan det stå på skærefladen i flere dage og bliver ikke tørt.

Det er himmelsk.

IMG_4635

IMG_4638

IMG_4639

IMG_4641